Fotografisanje u studiju ili u prirodi

Polako nam ide sve lepše vreme i više nismo ograničeni samo na fotkanja unutra. Kako bi ste mogli lakše da razmislite za koju opciju fotografisanja ste raspoloženi, ovaj tekstić sa puno primera je tu da vam pomogne.

Studijsko fotografisanje

Ako želite da akcenat bude na vašoj bebi, a ne na zajedničkim fotografijama i ako vam se dopadaju fotografije koje pravim sa rekvizitima: raznim pozadinama, odelcima, krevcetićima i drugim detaljima, onda je studio opcija koju preporučujem. Takođe i ako je vaša beba novorođenče ili u periodu dok još ne sedi samostalno , kod mene imamo super uslove da bebicu presvučemo, nahranimo, uspavamo, smirimo i da joj se lepo posvetimo (što napolju može biti manje zgodno).

U atmosferi studija možemo napraviti dosta različitih postavkica (uglavnom uradimo oko 8-10 sa manjim bebama i oko 5 sa decom od godinu dana i više) i vaša beba će imati raznolike fotografije.

Luka, 7 meseci, i sve njegove različite fotkice

Za rođendanska fotografisanja, meni je studio divna opcija jer pored raznolikosti koju tako dobijamo, ovde imamo i super opciju fotografisanja u kadici sa vodom, koja ne bi bila baš zgodna za izvesti napolju. Takođe, cake smash, odnosno fotografisanje sa tortom, je nešto što nam je isto ovde zgodnije da obavimo.

Iskra na svom rođendanskom fotografisanju i različite postavke

Ako vaša beba ima starijeg brata ili sestru, biću srećna da i njih malo uključim za neku zajedničku fotografiju. I vas sa bebom naravno mogu fotografisati. Ali, u studiju je akcenat na bebi, jer ne postoji toliko različitih opcija kakve sve zajedničke fotografije možemo napraviti, ograničeni smo prostorom i pozama. Uvek najviše fotkica napravim gde je beba sama, a uz njih i neke divne zajedničke fotografije. Ako to niste tako zamislili, već želite sve zajedničke porodične fotografije, ili većinu takvih, onda je bolje da fotografisanje bude napolju gde možemo da budemo spontani i nismo ograničeni pozadinama i prostorom i uglovima već se možete zaigrati sa decom.

U studiju je fokus na bebi, a možemo napraviti i neke zajedničke fotografije

Sa decom starijom od godinu dana češće se družim napolju nego u studiju, mada ako nam vremenske prilike to ne dozvoljavaju, možemo napraviti i fotkanje unutra. Na fotkanjima sa većom decom, roditelji imaju vrlo važan zadatak da decu zabave i motivišu da ostanu u sceni i da se slikaju. 😉 Evo jednog meni vrlo dragog primera, sa dve sestrice, Ninom (3) i Nađom (5), koje sam upoznala i prvi put fotkala kada je Nađa bila novorođenče, a prošle zime smo se družile u mom studiju:

Nina i Nađa, 3 i 5

Fotografisanje u prirodi

Ovo je opcija za: 1.porodice koje žele zajedničke, spontane fotografije ili 2. decu koja više nisu bebe i unutra bi nam najverovatnije pobegli sa scene. Ovako koristimo minimalno rekvizita jer su teški, glomazni i nezgodni za nošenje, ali odabiramo lep ambijent u kom nam ni ne treba mnogo dodatnih detalja. Ako nemate bebu, već starije dete ili decu, ili veliku porodicu i želite da ste svi na fotkama, onda je opcija fotografisanja u prirodi možda više za vas od studija.

Mia, 15,god, sa mamom i tatom

Ono što moram da naglasim je da je za lepe fotografije jako važno da smo odabrali divnu lokaciju. Lepa lokacija  za fotografisanje nije isto i kao lepa lokacija za uživanje u prirodi, nije nam dovoljna neka šuma ili vama najbliži park, jer nam sem drveća i trave trebaju i drveni detalji, cveće, neka voda, i druge stvari koje će nam fotografije učiniti zanimljivim i raznolikim.

Tara, 2,5 god sa mamom

Ako je mesto gde se fotografišemo dvorište kuće ili restorana, gde se možete presvući, još bolje! Može nam mnogo značiti za raznolike fotkice da imate mogućnost da promenite stajling.

Teodora, 2,5 god

Može se desiti da dete nije oduševljeno idejom fotkanja, i da ćemo uspeti napraviti manje fotografija samog deteta nego zajedničkih (dok ga nosite, razveseljavate, igrate se). Ali ta mogućnost postoji i unutra i napolju. 🙂 Na narednom primeru dečak nije bio baš veseo taj dan, ali i dalje smo uspeli da napravimo divne fotkice:

Teodor, 10 meseci

Možemo i rođendansko fotografisanje umesto u studiju uraditi napolju.

Andrija, godinu dana

Bebe koje još ne sede samostalno vrlo retko fotografišem napolju, ali možemo i to ako želite fotkice iz prirode.

One thought on “Fotografisanje u studiju ili u prirodi

Comments are closed.