Saveti o oblačenju za fotografisanje

Mislim da je predivna prilika kada pravimo bebine sličice da napravimo i neku zajedničku fotografiju. Da ostavimo uspomenu na vaše zajedničke prve dane ili prvu godinu, na to kako vam beba tako malena leži u rukama… Ova fotografija ostaje ne samo vama već i bebi, uspomena na jedan divan period koga se ona na drugi način ne može sećati.

A za dobar portret, pomaže i dobar stajling 😉

Prvo bih vas zamolila da dođete u čistoj i opeglanoj odeći. Nemojte računati na to da ću vam skidati fleke ili peglati stvari u obradi. Hvala!

Odeću u kojoj ćete se fotografisati predlažem da ponesete sa sobom, umesto da oblačite na fotografisanje, kako se ne bi izgužvala, uprljala, kako vam ne bi  bilo vruće, neudobno ili nezgodno. Za dolazak na fotografisanje obucite nešto lagano i udobno, a odeća u kojoj se fotografišete neka bude poneta na vešalicama ako se gužva.

Tate

Za tatu predlažem polo- majcu, majcu u jednoj boji ili sa jednostavnim dezenom – prugice, tufnice, može i karirano ako to volite ali onda supruga da ima nešto jednobojno. Fotografije će biti lepše ako je majca bez nekog velikog printa na njoj. Za zimske mesece neki tanji džemperak je isto super varijanta. Košulje su isto ok, samo ako pazite da vam se usput ne izgužva (bolje je ponesite na ofingeru). Mislim da će više biti jasno na slikama u nastavku.

Prvo polo majce, jednostavan izbor sa kojim mislim da nema greške, dovoljno ste sređeni za porodičnu fotku a da niste formalni:

Jednostavna bela košulja je super izbor (samo lepo ispeglana):

I jednobojne košulje u drugim bojama su provereno dobar izbor:

Može i neka karirana varijanta, samo je onda najbolje da mama ima jednobojan stajling:

Tokom zimskih meseci uži i jednobojni ili bar jednostavniji džemperi su isto super:

Mame

ŠMINKA

Mislim da je za fotografisanje sa bebom lepša suptilna nego neka noćna varijanta šminke. Moj predlog je da se za fotkanje same blago našminkate. Često se dešavalo da mi mame dođu na fotkanje sa profesionalnog šminkanja i traže mi da im dosta ublažim šminku – tako da baš želite ako imate profesionalnu šminku zamolite ih za prirodniju varijantu. Kosa ako je čista i možemo da je pustimo, lepše će se slikati nego skupljena (pogotovo za ove ležeće pozice). Kosa može biti ravna ili uvijena, kako vi volite i šta stignete da uradite, obe varijante se lepo slikaju. Fotografisanje novorođene bebice dovoljno dugo traje da se možete dok je ja slikam, našminkati polako i kod mene ako niste stigli kući.  Ako vaša bebica ima preko mesec dana i  moguće je da ćete mi trebati više u animiranju deteta, fotkanje će biti brže i aktivnije, onda bih vam predložila da ako stignete, bolje šminkanje obavite kući. 😉

BOJE

Bela boja, neutralne, zemljane (braon, oker, maslinasta) ili pastelne, svetle boje (krem, svetlo plava, svetlo roze, svetlo tirkizna, lila), kao i gotovo sve nijanse plave su najbolji odabir za lep porodični portret. Ili jednostavno obucite svoju omiljenu boju (ali predložila bih da vrlo jarke i florescentne boje izbegnemo).

KROJ

Što se kroja tiče, znam da je ženama često prva pomisao da obuku košulju, no kada zagrlite bebicu ili legnete i pridržavate je (za fotku sa glavicama blizu, dosta primera toga je u nastavku) košulja- a pogotovo ona šira, ležernijeg kroja, će se nabrati, pogužvati, raširiti oko vas i nije tako idealan odabir.

Uži kroj bluzice se ženstvenije fotka od širih. Meni je vrlo lepo kad vam se vidi i malo kože, odnosno kad niste skroz zakopčane i sa dugim rukavima jer intimnije, prisnije, manje formalno i nežnije mi izgledaju fotke. Gola ramena su isto super, ako su u vašem stilu.

Ako ste za ove “ležeće fotke” (koje su najslađe dok su bebe što manje i umotane, radimo ih najviše sa novorođenim bebicama jer vam ih mogu najkompaktnije namestiti u zagrljaj) predlažem nešto što vam dozvoljava pokret, što se neće nezgodno raširiti ili izgubiti formu kada podignete ruku da zagrlite bebu. Takve su pre svega stvari bez rukava kao i uže i rastegljive majčice.

Moj savet za oblačenje je uvek nešto ženstveno, nešto što vam pada uz liniju tela, jer čak i ako imate mali (ili veći) višak kilograma, u nečemu širokom možete još šire izgledati. Verovatno imate neku čipkastu bluzicu ili haljinu koju možemo lepo iskoristiti, možda nežnu belu:

Ili otmeno crnu:

Ili neka bluzica ili haljina sa lepim gornjim delom:

Rozikasti, kajsijasti i lila tonovi su uvek dobrodošli:

Plavo bih uvek preporučila, ne samo jer je moja omiljena boja već se stvarno i super fotka:

Zemljani tonovi su isto dobar odabir, za malo smelije:

Nadam se da sam malo pomogla u osmišljavanju stajlinga za fotografisanje. Ukratko: suptilne boje, bez napadnih dezena, malo šminke, čista kosa i spremni ste!