Saveti o stajlingu za fotografisanje

Mislim da je predivna prilika kada pravimo bebine sličice da napravimo i neku zajedničku fotografiju. Da ostavimo uspomenu na vaše zajedničke prve dane ili prvu godinu, na to kako vam beba tako malena leži u rukama… Jednoga dana značiće vam, možda i više od bebinih sličica, ova vaša zajednička, na kojoj ostaje ne samo vama već i bebi, uspomena na jedan divan period koga se ona na drugi način ne može sećati. Znam koliko sam ja još kao mala volela da gledam porodične albume i oduševljavam se mladom mamom i mladim tatom. 🙂

A za dobar portret, pomaže i dobar stajling 😉

Prvo bih pomenula šminku. Mislim da nema potrebe da idete kod profesionalnog šminkera za naše fotografisanje (osim ako to ne želite), fotografisanje bebice dovoljno dugo traje da se možete dok je ja slikam, našminkati polako i kod mene ako niste stigli kući. Malo pudera i korektora da pokrijete podočnjake koji su uglavnom aksesoar svim novim mamama, malkice ajlajnera ili kreona da lepo ali suptilno naglasite okice (ako umete da ga koristite, ako ne, možda malo senke ako ste se izveštili da je nanesete lepo i suptilno, da samo malo oblikuje oči, ali ako vam je to strano i ako to inače ne koristite onda samo maskara) i možda neki fini karmin. Mislim da je za fotografisanje sa bebom lepša suptilna nego neka noćna varijanta šminke.  Kosa ako je čista i možemo da je pustimo, lepše će se slikati nego skupljena (pogotovo za ove ležeće pozice).

 

Ukoliko na fotografisanje dolazi sa mamom  i tata, probajte da uklopite boje. Ne mora to da znači da ste u istim bojama, samo da se slažu (recimo da nemate oboje dve šarene stvari u različitim tonovima, da pokušamo da uopšte nemamo baš previše boja kako bi na fotografiji vi i beba došli do izražaja a ne boje garderobe. ) Crvenu bih svakako izbegla, najnezahvalnija je boja za slikanje. Neke neutralne, zemljane (braon, oker, maslinasta) ili pastelne, svetle boje (krem, svetlo plava, svetlo roze, svetlo tirkizna, svetlo žuta),  bele stvari, kao i gotovo sve nijanse plave su dobre za fotografisanje.

Moj savet za mame za oblačenje je uvek nešto ženstveno, nešto što vam pada uz liniju tela, jer čak i ako imate mali (ili veći) višak kilograma, u nečemu širokom možete samo još šire izgledati. Znam da su popularne vrećaste stvarčice, i da neke žene ih rado biraju da sakriju “višak” ispod širnine bluzice, ali ne bih vam takav kroj preporučila jer on zaista proširuje figuru. Vama se na zajedničkoj fotografiji i neće mnogo videti figura, jer držite u rukama bebicu. Verovatno imate neku čipkastu bluzicu ili haljinu koju možemo lepo iskoristiti, možda nežnu belu:

 

Ili otmeno crnu:

 

Ili neka bluzica ili haljina sa lepim gornjim delom:

 

Kajsijasto-rozikasti tonovi su uvek dobrodošli:

 

Ili ako je vaš stil jednostavniji, nešto jednostavno i elegantno u crnom ili belom:

 

Košulje su često rešenje i za mame i za tate, ali umeju često da prave nabore i da manje lepo padaju nego rastegljive stvari, pa nisu baš moj prvi izbor. Ali ako je materijal laganiji i ne gužva se mnogo, može i košuljica biti fino rešenje:

 

Za tate su super neke jednostavne majce, možda sa kragnom, ili košulje ako vole formalniji stil:

 

Ove matching trakice za dragu Minu i Iskru sam im napravila na poklon, ali i možemo i neke druge koje vas čekaju kod mene uklopiti na fotografiji:

 

A mogu uklopljene stajlinge imati i tata i beba (kada sam bebi na fotografisanju obukla ovo odelce, tata je došao na super ideju) :

 

Nadam se da sam malo pomogla u osmišljavanju stajlinga za fotografisanje. Ukratko: uklopljene suptilne boje, malo šminke, čista kosa i spremni ste!

I važno- odeću u kojoj ćete se fotografisati predlažem da ponesete sa sobom, ne da oblačite na fotografisanje, kako se ne bi izgužvala, uprljala, kako vam ne bi  bilo vruće, neudobno ili nezgodno za fotkanje, a za samo slikanje obucite nešto lagano i udobno.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *