Saveti o oblačenju za fotografisanje

Mislim da je predivna prilika kada pravimo bebine sličice da napravimo i neku zajedničku fotografiju. Da ostavimo uspomenu na vaše zajedničke prve dane ili prvu godinu, na to kako vam beba tako malena leži u rukama… Ova fotografija ostaje ne samo vama već i bebi, uspomena na jedan divan period koga se ona na drugi način ne može sećati.

A za dobar portret, pomaže i dobar stajling 😉

Neutralne, zemljane (braon, oker, maslinasta) ili pastelne, svetle boje (krem, svetlo plava, svetlo roze, svetlo tirkizna, lila),  bele stvari, kao i gotovo sve nijanse plave su dobre za fotografisanje. Ili jednostavno obucite svoju omiljenu boju (ali predložila bih da vrlo jarke i florescentne boje izbegnemo).

Prvo bih pomenula šminku. Fotografisanje novorođene bebice dovoljno dugo traje da se možete dok je ja slikam, našminkati polako i kod mene ako niste stigli kući.  Mislim da je za fotografisanje sa bebom lepša suptilna nego neka noćna varijanta šminke.  Kosa ako je čista i možemo da je pustimo, lepše će se slikati nego skupljena (pogotovo za ove ležeće pozice). Ako vaša bebica ima preko mesec dana i  moguće je da ćete mi trebati više u animiranju deteta, fotkanje će biti brže i aktivnije, onda bih vam predložila da ako stignete, bolje šminkanje obavite kući.

Moj savet za mame za oblačenje je uvek nešto ženstveno, nešto što vam pada uz liniju tela, jer čak i ako imate mali (ili veći) višak kilograma, u nečemu širokom možete samo još šire izgledati. Verovatno imate neku čipkastu bluzicu ili haljinu koju možemo lepo iskoristiti, možda nežnu belu:

Ili otmeno crnu:

Ili neka bluzica ili haljina sa lepim gornjim delom:

Kajsijasto-rozikasti tonovi su uvek dobrodošli:

Košulje su često rešenje i za mame i za tate, ali umeju često da prave nabore i da manje lepo padaju nego rastegljive stvari, pa nisu baš moj prvi izbor. Ali ako je materijal laganiji i ne gužva se mnogo, može i košuljica biti fino rešenje:

Za tate su super neke jednostavne majce, poput polo, sa kragnicama (čisto da bude malo svečanije od obične majce):

Nadam se da sam malo pomogla u osmišljavanju stajlinga za fotografisanje. Ukratko: uklopljene suptilne boje, malo šminke, čista kosa i spremni ste!

I važno- odeću u kojoj ćete se fotografisati predlažem da ponesete sa sobom, ne da oblačite na fotografisanje, kako se ne bi izgužvala, uprljala, kako vam ne bi  bilo vruće, neudobno ili nezgodno za fotkanje, a za samo slikanje obucite nešto lagano i udobno.