Koji je “savršen” uzrast za fotografisanje bebe

Bez sumnje, jedno od najčešćih pitanja koje dobijam od klijenata je u naslovu ovog teksta. Odgovor je vrlo individualan, ako želite uspavane fotkice bebe koja leži na stomaku sa rukicama pod glavom, onda što pre, a ako su vam draže nasmejane fotkice, onda hajde da sačekamo još koji mesec. 🙂 Ali sa druge strane, ako želite one uspavane “osmehe” koje novorođenče daje dok spava (moji omiljeni) onda opet preporučujem fotografisanje što pre po rođenju. Pokazaću vam u nastavku razne primere na osnovu kojih možete sami doći do svog odgovora.

 

na fotografiji levo je Lenka, sa dve nedelje, a desno je Stefan, sa pola godine

 

Fotografisanje novorođenčeta (do 25 dana)

Ono što je mnogim mamama kod nas delikatno je da se fotografisanje bebica, u inostranstvu, radi najčešće sa 5 do 15 dana. To je prvi period kada je bebica još zbunjena svojim dolaskom na svet, najviše spava i jede. San je u ovom periodu čvrst i dozvoljava nam da je nameštamo u razne preslatke spavajuće pozice i pokloni nam u snu poneki “osmeh” . One preslatke umotane fotkice koje ste sigurno viđali, možemo najlakše u ovom periodu dobiti (kasnije sa nekim bebama da, sa nekima ne). Ovo je, meni i mnogim bebi-fotografima, omiljen period za fotografisanje ali pustiću primere da vas ubede umesto reči. 🙂

Dunja, 7 dana

 

Luka, 15 dana

 

Gilian, 10 dana

 

Gvozden, 20 dana

 

Alice, 8 dana

 

Marina, 19 dana

 

Lenka, 20 dana

 

Lena, 20 dana

 

Beba od 25 do 40 dana

Ovde uglavnom spadaju bebice koje smo želeli da uhvatimo što ranije ali nismo, jer su se duže zadržale u porodilištu, ili su mame imale carski rez pa su se oporavljale, ili jednostavno je roditeljima ranije zvučalo prerano. Ova fotkanja su skoro toliko slatka kao u prethodnom periodu. Zašto skoro? Zato što bebe sad često imaju grčeve pa više plaču, smirivanje bebice traje duže, san je često manje čvrst i lakše se bude dok im nameštamo pozice, pa iako fotografije na kraju ispadnu isto preslatko, samo fotografisanje je u ovom periodu napornije. Što se duže u ovom uzrastu čeka, uglavnom je san još lakši. Takođe, oko prvog meseca bebama često kreće čišćenje kože, pa im više koža nije tako glatka i savršena, već često imaju tačkice, nekad crvene.  Omiljene pozice u kojima beba leži na stomaku sa rukama pod glavom su ovih dana teže za izvesti (jer je san lakši, ali zato kada su budne nekada su raspoložene mnogo slatko da se same podignu na ručice). Zato bih najtoplije preporučila ako želite da vašu bebicu fotografišemo kao novorođenče, da fotografisanje obavimo pre nego što napuni mesec dana. Ovo je poslednji period za fotografisanje u kom možemo uraditi “umotane” fotografije.

Luka, 40ak dana

 

Iva, 40ak dana

 

Aleksej, 30ak dana

 

Kosta, 30ak dana

 

Ognjen, 4 nedelje

 

Lila, 30 dana

Fotografisanje bebe sa 2-3 meseca

U ovom periodu trebalo bi da su već prestali grčevi, beba je aktivnija, dobićemo i neki osmeh na fotkama, manje je spavanja i san je lakši (mada uglavnom uspemo i neku uspavanu fotkicu da napravimo, zavisi od bebe). Bebi je koža sada opet čista, oči otvorenije, a rukice i nogice mnogo aktivnije, nema mnogo nameštanja već šta im se radi to će raditi. 😉 Tako da ako nismo uspei ranije, ovo je neki super period da napravimo fotke na kojima će beba i spavati i smejati se.

 

Moritz, 2 meseca

 

Dunja, skoro 3 meseca

 

Aleksej, 2,5 meseca

 

Mladen, 2 meseca

 

 

Beba sa 3-5 meseci

U ovom periodu fotografisanja su vesela, aktivna, a zavisi od bebice nekad bude i uspavanih slika, nekada samo budnih. U ovom periodu bebe uglavnom vole i da leže na leđima i da se podižu na ručice, pa uspemo da napravimo razne fotografije. Imaju i dalje više strpljenja nego kasnije što će imati, san im je uglavnom lakši, ali sve je dosta individualno. Sada nam daju puno osmeha i preslatke izraze lica.

Uroš, 3 meseca

 

Luna, 4 meseca

 

Karim, 4 meseca

 

Una, 4 meseca

 

Maximilian, 3 meseca

 

Iskra, 3 meseca

 

Viktor, 3 meseca

 

Fotografisanje bebe sa pola godine (6-7 meseci)

U ovom periodu beba je već uveliko stekla neke svoje navike, vrlo je svesna dešavanja oko nje, pa će biti potrebno mnogo više učestvovanja roditelja u zasmejavanju i zabavljanju bebe nego ranije. 😉 Uglavnom su bebe sa oko pola godine vrlo vesele na fotografisanjima, dobijemo dosta osmeha i raznih drugih preslatkih izraza lica ali zato kada im je dosta fotkanja, dosta im je. Nisu tako lake za uspavati kao kada su manje, imaju svoj ritam, i ne vole da se mnogo diraju i nameštaju dok spavaju (mada uz dosta truda nekad uspemo da napravimo i spavajuće fotkice). Posle novorođenčadi, ovo mi je drugi omiljen uzrast za fotografisanje. Mame, tate, tetke i kogod je došao na fotkanje su sada dosta angažovanije na fotkanjima, potrebno je zabaviti bebu pevanjem, igranjem i svim mogućim sredstvima je ubediti da je korpica baš savršeno mesto za gledanje predstave. 🙂 Nekada kada se umore samo ih uspavamo i nastavimo fotografisanje, a nekada ako nisu navikli da spavaju u raznim situacijama i novim prostorima, gotovo ih je nemoguće uspavati, pa tu staje fotkanje. Znači ako ste za vesele fotkice vaše bebe, ovo je savršeni uzrast,a a ko ste za uspavane onda je potrebno ranije, što pre.

Nika, 6 meseci

 

Iskra, 6 meseci

 

Vukašin, 6 meseci

Tamara, 6 meseci

 

Fotografisanje bebe od 7 meseci do godinu dana

Najtoplije bih vam preporučila da fotografisanje svoje bebice obavite ranije. Bebe su sa preko pola godine već vrlo svojevoljne, imaju jači karakter, mogu više da protestuju, brže se pomeraju i mogu lakše da “pobegnu” sa scene fotkanja. Ipak, ako su vesele i ako im je zabavno, onda možemo sada napraviti sjajne fotkice, ali spremite se za mnogo pesmica, igranja, akrobacija, improvizacija, puštanja videa, i svega što će ubediti vašu bebu da na par trenutaka sedi u korpici ili krevetiću. 🙂 Nekada ova fotkanja fenomenalno prođu i napravimo predivne fotografije, a nekada prođu teže i sa dosta plakanja. Lutrija je kako će beba taj dan biti raspoložena. 🙂

 

Tara, 8,5 meseci

Iskra, 9 meseci

Julija, 7 meseci

 

Klara, 7 meseci

 

Ana, 9 meseci

 

Godinu dana

Povodom rođendana je super prilika da napravimo vašem detetu divne fotkice. Ne dolazim da fotografišem proslavu, jer ovakve sličice vam tamo ne mogu uraditi, a dokumentarnom fotografijom se ne bavim. Tako da ako želite da napravimo divnu uspomenu na rođendanski period, bebine a i porodične portrete, dođite kod mene sa možda samo slavljenčkim odelom, po želji i tortom ili nekim drugim slatkišima i kao i za sva fotkanja preko pola godine, spremite se da zabavljate svoju bebicu da bude vesela i saradljiva. Ova fotkanja su predivna, posebno ih volim kada imam priliku da bebicu ispratim kako raste i ovo fotkanje je kruna tog procesa. Ali zaista su i naporna. 🙂

Katarina

 

Karim

 

Iskra

 

Maximillian

Fotografisanja starije dece

Stariju decu bih najtoplije preopručila da fotkamo u prirodi, bez mnogo scenografije, ali na nekom lepom mestu koje nam samo po sebi daje divnu pozadinu. To je super način da napravimo i divne spontane porodične fotografije a da ne moramo da razmišljamo da li mi izlazite iz kadra u mom malom bebi-studiju. 🙂 Ipak, ako nam vreme ne dozvoljava ili ako bi ste iz nekog drugog razloga radije kod mene, možemo i to probati, ako mislite da će deca biti dovoljno mirna za tako nešto.

Teodora, 2,5 god

 

Relja, godinu dana

Tara, 3 godine

 

Mateja, godinu ipo 

 

Vuk, godinu ipo

 

Itana i Kalina, 3 i 5

Jovana, 8 godina

4 thoughts on “Koji je “savršen” uzrast za fotografisanje bebe

  1. Pozdrav možete li mi odati tajnu gdje nabavljate ove krevetiće razne za fotografisanje?

    • Pozdrav, nabavljam ih baš na raznim stranama. 🙂 U Srbiji ih najjednostavnije možete poručiti od Good Wood Todorovic, ima stranicu na Facebooku i instagramu.

Comments are closed.